8 gode tips for å mindre luft i magen

Få hjelp med luft i magen

Luft i magen kan oppstå av mange forskjellige grunner, og for noen kan det føre til ubehag og oppblåsthet.

Sliter du med luft i magen? Luft i magen kan oppstå av mange forskjellige grunner, og for noen kan det føre til ubehag og oppblåsthet. Hvis tilstanden oppstår sammen med andre symptomer, bør du oppsøke legen.

Omtrent én av fem nordmenn opplever ulike former for mageplager, hvor 24 % av disse har problemer med oppblåsthet og luft i magen.

Nedenfor har vi samlet informasjon og noen råd når magen er oppblåst.

Litt luft i magen er helt normalt

Det er helt normalt at tarmbakteriene produserer gass under fordøyelsen.

Alle mennesker produserer gjennomsnittlig to desiliter gass i døgnet, men hos noen kan det bli opptil ti ganger mer. Dette kan gå ut over livskvaliteten hos den som rammes.

Det kan hende at magen prøver å fortelle deg at du har spist noe den ikke tolererer så godt.

Merk at plagene også kan komme fra enkelte sykdommer som gjør at næringsstoffene ikke suges opp normalt i tynntarmen. Hvis plagene er betydelige, og særlig hvis de er kombinert med andre symptomer, er det grunn til å bli undersøkt hos legen.

8 Tips for å mindre luft i magen

Dersom du plages av luft i magen, er det mye du kan gjøre selv. Her har vi samlet noen gode råd og tips for deg med luft i magen, og som opplever ubehag som følge av dette.

1. Unngå å svelge luft

Visste du at over halvparten av gassen i fordøyelsessystemet stammer fra luft vi har svelget? Resten dannes av bakterier i tarmen som er involvert i nedbrytingen av maten.

Dersom du ofte opplever mye luft i magen, kan det være lurt å spise saktere og tygge hver munnfull grundig for å redusere mengden luft du får i deg. Forsøk å holde deg rolig og avslappet, og sitt gjerne ned mens du spiser. Begrens eller unngå drikke med kullsyre, som brus og mineralvann, og styr unna sugerør. Tyggegummi og hardt sukkertøy kan også føre til at du svelger luft.

2. Begrens store mengder av følgende matvarer

Mange opplever å få luft i magen etter inntak av enkelte typer mat. Dersom du sliter med oppblåsthet, kan det være lurt å være oppmerksom på følgende matvarer:

  • Belgvekster, som linser, bønner og erter: For å redusere sjansen for ubehag i magen, kan du legge tørkede belgvekster i bløt over natten.
  • Rosenkål og ulike typer kål
  • Brokkoli og blomkål
  • Gulrøtter
  • Artisjokker
  • Løk
  • Neper
  • Tørket frukt som svisker og aprikoser
  • Frukt som eple, pære, fersken og banane
  • Meieriprodukter, inkludert melk
  • Hvete: Mange kan oppleve treg fordøyelse etter mye inntak av brød og andre bakevarer laget med hvitt mel. Dette kan føre til at magen blir oppblåst. Toleransen varierer fra person til person.
  • Fete matvarer
  • Koffeinholdige drikker: Kaffe, te og brus med koffein kan irritere magen og føre til mer oppblåsthet og gassproduksjon.
  • Sukkerholdige snacks: Mat og drikke med mye sukker kan forstyrre balansen i tarmen og føre til oppblåsthet.
  • Sterkt krydret mat: Krydret mat kan irritere mage-tarmkanalen og forårsake mageplager.
  • Søtningsstoffer: Fruktose og sukkeralkoholer som ender på -ol, for eksempel sorbitol, mannitol og maltitol, kan skape luft i magen. Mange synes at søtningsstoffer som aspartam, sukralose og stevia er mer skånsomme.

Hva man reagerer på, er ofte individuelt. Det er viktig å ikke kutte ut frukt og grønnsaker helt – prøv deg frem og finn ut hva du tåler best. Matvarer du reagerer på, kan du eventuelt spise sjeldnere eller i mindre mengder.

3. Velg en diett rik på fiber

Et fiberrikt kosthold med grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og belgvekster fremmer en sunn fordøyelse.

Kostfiber er karbohydrater som ikke brytes ned i magesekken eller tynntarmen, og finnes naturlig i plantebasert mat. Når fibrene blandes med tarminnholdet, blir det mykere og får større volum. Dette øker trykket mot tarmveggen og stimulerer bevegelsen i tarmen, som hjelper innholdet videre.

Ved økt fiberinntak kan man i starten merke mer oppblåsthet, så det er lurt å øke mengden gradvis.

4. Drikk rikelig med vann

Vann hjelper til med å bryte ned mat slik at magen kan behandle den og lettere løse opp vitaminer og næringsstoffer som deretter absorberes i blodet. Å drikke vann under måltidet kan også hjelpe deg med å unngå overspising, da det får deg til å føle deg mer mett.

5. Regelmessige toalettbesøk

Det er gunstig for fordøyelsessystemet å etablere regelmessige avføringsvaner, men har du ikke dette må det øves inn. Forsøk å gå på do til samme tid hver eneste dag, for eksempel om morgenen etter frokost. Ikke hold igjen når du føler trang til avføring, og forsøk heller ikke å få unnagjort et toalettbesøk i farta.

6. Fysisk aktivitet

Regelmessig aktivitet kan ha store helsegevinster, også når det gjelder kvaliteten på fordøyelsessystemet. Daglig rask gange i omtrent 20–30 minutter er en fin måte å komme i gang på. Mange posisjoner i yoga er spesielt utviklet for å hjelpe fordøyelsen og massere de indre organene, som for eksempel positurer hvor man vrir på hele kroppen.

7. Reduser stress med avspenningsøvelser

Stress er en vanlig årsak til oppblåst mage. Det er heller ikke uvanlig å få andre mageproblemer som hard mage eller løs mage.

Avspenningsøvelser kan være effektive mot stress. “478 pusteøvelsen” er en kjent pusteøvelse som kan være god for å roe ned stress Denne tar kun tar et par minutter å gjennomføre. Trening, meditasjon og yoga er også kjent for å ha gunstig effekt på stress. Åpne denne videoen i en ny fane for å prøve denne øvelsen.

8. Suppler kosten med et helsekostprodukt

Enkelte opplever å slite med luft i magen i årevis, og har prøvd alle mulige tips og råd uten at det hjelper. Hvis dette gjelder deg, kan du forsøke å supplere kosten med et helsekostprodukt som for eksempel Lectinect Mage.

Lectinect Mage : Norsk natur og vitenskap for en balansert mage

Lectinect Mage har vært #1 bestselger mot mageproblemer i Norge helt siden 2007, og har mange fornøyde brukere som har fått hjelp mot nettopp luft i magen. Den er brukes av tusenvis av nordmenn hver dag.

«Det satt en demper på selvtilliten å se ut som jeg var gravid i 4-5. måned.»

«Jeg trosset skepsisen og ble kvitt mageplagene!»

Camilla Øverby

Camilla Øverby, Arneberg

«Jeg har prøvd alle slags kostråd og kjerringråd for å bli kvitt mageplagene. Til vanlig spiser jeg nokså fornuftig og variert.» 

«Det er viktig å prøve det ut i et par måneder før du gir deg.»

Karen Eline Bjørke, Lye

«Helt fra jeg var liten har jeg hatt mageplager, og måtte alltid passe på mat og drikke. Sukker, melk og etter hvert hvetemel sørget for at magen kom i ulage.»

«Dobbel dose Lectinect Mage hjalp meg.»

Grethe Østervold

Grethe Østervold, Eiksmarka

 

Hva inneholder Lectinect Mage ?

  • kalsium som bidrar til at fordøyelsesenzymene fungerer normalt;
  • vitamin A som bidrar til å opprettholde normale slimhinner og til immunsystemets normale funksjon;
  • hyllebær som kan støtte immunforsvaret; Hundrevis av år med bruk og forskning har påvist at det er en sammenheng mellom hyllebær og menneskers immunforsvar. Lectinect Mage bruker bare Grad-A bær og en unik produksjonsprosess som bevarer deres biologiske aktivitet.

Det kan variere hvor raskt man merker effekten av Lectinect Mage, fordi vi blant annet har ulik tarmflora. Noen merker bedring allerede etter noen dager, mens andre trenger litt lengre tid. Plagene kan ha ulike årsaker og dermed har individuell virkningstid.

Lectinect Mage

Du kan ta 1 eller 2 tabletter Lectinect Mage hver dag for å støtte opp om normal fordøyelse.

De fleste i Norge velger faktisk et abonnementstilbud for å gi magen de beste mulighetene til å regulere seg selv og spare betydelige penger og krefter.

Få hjelp mot luft i magen med Norges #1 kosttilskuddet for mageplager. Prøv GRATIS i dag i 30 dager.

Ja takk! Jeg ønsker å prøve Lectinect Mage GRATIS* i 30 dager !

Kan også kjøpes hos

sunkost-logo
life-logo
kinsarvik-logo
vita-logo
vitamin-express-logo

Disclaimer: Personene som er nevnt på denne siden er ekte kunder som selv bruker produktene og uttrykker sin egen mening om deres effekt i anmeldelsene. Resultatene kan variere fra person til person. Dette nettstedet er kun til informasjonsformål og erstatter på ingen måte en personlig konsultasjon, undersøkelse eller diagnose av en lisensiert lege. Innholdet på dette nettstedet er ikke for selvdiagnose. Dette produktet er ikke ment å diagnostisere, behandle, kurere eller forhindre sykdom.